Basbousa - Recept | Arla
Basbousa

Basbousa

Ge betyg 1
Ge betyg 2
Ge betyg 3
Ge betyg 4
Ge betyg 5

(1 st)

Basbousa är en arabisk kaka som är lika god att servera varm som kall. Denna söta och saftiga efterätt får smak av rosenvatten och citron och dekoreras med kokoschips, pistagenötter och rosenblad.

Lägg i inköpslista

Finns i din inköpslista

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Lägg i inköpslista

Ingredienser

Receptet gäller för 1 st

Kaka:

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl rapsolja
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl mannagryn
  • ½ dl kokosflingor
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver

Sockerlag:

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • ½ dl rosenvatten
  • 1 msk citronsaft

Fyllning:

Topping:

  • kokoschips
  • hackade pistagenöt
  • rosenblad

Gör så här

Gör så här

Sockerlag:

  1. Koka ihop alla ingredienserna. Låt svalna innan den ringlas över kakan.

Fyllning:

  1. Rör ihop alla ingredienserna förutom grädden i en kastrull.
  2. Värm blandningen på medelhög värme och rör tills smeten tjocknar. Ta av ifrån värmen och rör i grädden. Låt svalna.

Kaka:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa ner oljan till en jämn smet. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten.
  3. Häll hälften av smeten i formen, häll på fyllningen och häll sedan på resten av smeten. Baka i mitten av ugnen 50-55 min.
  4. Ös sockerlagen över kakan och toppen gärna med nötter, kokoschips och några rosenblad innan servering.

Näringsvärden, per kaka exkl topping

  • Energi: 5575 kcal
  • Protein: 73 g
  • Kolhydrater: 647 g
  • Fett: 296 g

Skriv ut

Källa: