Baklava med fikon, pinjenötter och granatäpplesirap

Baklava med fikon, pinjenötter och granatäpplesirap

Ge betyg 1
Ge betyg 2
Ge betyg 3
Ge betyg 4
Ge betyg 5

(3 st)

Söta, kryddiga och frasiga baklava med bitar av fikon, rostade pinjenötter och granatäppelsirap. Häll sirapen över baklavan direkt när du tar ut den ur ugnen.

{{ MyRecipesFavouriteButton.isUserFavourite ? 'Ta bort recept' : 'Spara recept' }}
Liknande recept

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

  • Mathem

Ingredienser

Receptet gäller för 24 bitar

Baklava:

  • 200 g Arla® Svenskt Smör Normalsaltat 82%
  • ½ dl pinjenötter
  • 12 torkade fikon
  • 3 dl skållad mandel
  • 3 msk strösocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk seven spice
  • 300 g filodeg

Granatäpplesirap:

  • 4 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 2 msk rosenvatten
  • 1 dl granatäpplekärnor

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

  • Mathem

Gör så här

Gör så här

Baklava:

Sätt ugnen på 150°. Smält smöret och låt svalna. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna och låt svalna. Hacka fikonen grovt. Mixa mandel och socker i en matberedare. Tillsätt kanel, seven spice, fikon, pinjenötter och ½ dl smält smör. Mixa till en fyllning som håller ihop men inte är finhackad. Pensla en ugnssäker form 20x30 cm med smör. Pensla ett filodegsark i taget med smör, vik dubbelt och lägg i formen. Upprepa tills hälften av filodegen ligger i formen. Fördela fyllningen förutom 1 dl i formen och fortsätt fylla på med filodeg som tidigare. Pensla ovansidan med smör och strö över den sista fyllningen. Skär baklavan i fyrkanter, ca 5 cmstora med en kniv doppad i vatten och baka i mitten av ugnen ca 60 min till gyllenbrun färg.

Granatäpplesirap:

Koka upp socker, vatten och citronsaft och låt sjuda utan omrörning ca 10 min till simmig konsistens. Dra av från värmen och tillsätt rosenvattnet. Låt svalna och tillsätt granatäpplekärnorna. Häll sirapen över baklavan direkt när den tas ut ur ugnen.

Skriv ut

Källa:

Andra goda förslag