Baklava med fikon, pinjenötter och granatäpplesirap

Baklava med fikon, pinjenötter och granatäpplesirap

60+ min
Söta, kryddiga och frasiga baklava med bitar av fikon, rostade pinjenötter och granatäppelsirap. Häll sirapen över baklavan direkt när du tar ut den ur ugnen.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/baklava-med-fikon-pinjenotter-och-granatapplesirap/

Gör så här

Baklava:
  • Sätt ugnen på 150°.
  • Smält smöret och låt svalna.
  • Rosta pinjenötterna i en torr varm stekpanna och låt svalna. Hacka fikonen grovt.
  • Mixa mandel och socker i en matberedare. Tillsätt kanel, seven spice, fikon, pinjenötter och ½ dl smält smör. Mixa till en fyllning som håller ihop men inte är finhackad.
  • Pensla en ugnssäker form 20x30 cm med smör.
  • Pensla ett filodegsark i taget med smör, vik dubbelt och lägg i formen. Upprepa tills hälften av filodegen ligger i formen.
  • Fördela fyllningen förutom 1 dl i formen och fortsätt fylla på med filodeg som tidigare. Pensla ovansidan med smör och strö över den sista fyllningen.
  • Skär baklavan i fyrkanter, ca 5x5 cm stora med en kniv doppad i vatten och baka i mitten av ugnen ca 60 min till gyllenbrun färg.
Granatäpplesirap:
  • Koka upp socker, vatten och citronsaft och låt sjuda utan omrörning ca 10 min till simmig konsistens. Dra av från värmen och tillsätt rosenvattnet.
  • Låt svalna och tillsätt granatäpplekärnorna.
  • Häll sirapen över baklavan direkt när den tas ut ur ugnen.
Klart!

Ingredienser

Baklava:
200 g
Pinjenötter
½ dl
Torkade fikon
12
Skållad mandel
3 dl
Strösocker
3 msk
Malen kanel
1 tsk
Seven spice
1 tsk
Filodeg
300 g
Granatäpplesirap:
Strösocker
4 dl
Vatten
1 dl
Pressad citronsaft
1 msk
Rosenvatten
2 msk
Granatäppelkärnor
1 dl