Purjolöksglaserad färskpotatis med forellrom

Purjolöksglaserad färskpotatis med forellrom

Ge betyg 1
Ge betyg 2
Ge betyg 3
Ge betyg 4
Ge betyg 5

(0 st)

40 min

En underbar för- eller mellanrätt där smöret får agera hjälten. Här samsas olika texturer med sötma från purjon och sälta från rommen på en och samma tallrik. För ett vegetarisk alternativ, byt forellrom mot tångkaviar.

{{ MyRecipesFavouriteButton.isUserFavourite ? 'Ta bort recept' : 'Spara recept' }}

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Ingredienser

Antal portioner

  • 1 purjolök, ca 400 g
  • 2 dl olja
  • 500 g färskpotatis
  • 125 g Arla® Svenskt Smör Normalsaltat 82%
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • 2 msk färsk gräslök, hackad
  • 4 msk forellrom
  • 16 potatischips, saltade

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Gör så här

Gör så här

  1. Dela purjolöken och tvätta den noga.
  2. Skiva den gröna delen tunt och lägg i en mixerbunke. Värm oljan till 60° och häll ner i bunken. Mixa med stavmixer ca 5 min tills oljan är riktigt grön. Sila bort lökblasten från oljan genom en finmaskig sil eller ett kaffefilter.
  3. Skrubba och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Dela den i mindre bitar.
  4. Skiva purjolökens vita del. Smält smöret i en liten kastrull och tillsätt purjon. Låt sjuda på låg värme i smöret ca 10 min. Ta från värmen och tillsätt vinäger och salt. Mixa till en slät puré.
  5. Blanda puré och gräslök med den kokta potatisen. Lägg krämig potatis i botten på tallriken. Toppa med forellrom och chips. Häll lite purjolöksolja runtom.

Näringsvärden, per port inkl lite purjolöksolja (i msk per port)

  • Energi: 480 kcal
  • Protein: 6 g
  • Kolhydrater: 24 g
  • Fett: 39 g

Skriv ut

Andra goda förslag