Purjolöksglaserad färskpotatis med forellrom

40 min Förrätt
Purjolöksglaserad färskpotatis med forellrom

En underbar för- eller mellanrätt där smöret får agera hjälten. Här samsas olika texturer med sötma från purjon och sälta från rommen på en och samma tallrik. För ett vegetarisk alternativ, byt forellrom mot tångkaviar.

Ingredienser

Purjolök, ca 400 g
1
Olja
2 dl
Färskpotatis
500 g
125 g
Vitvinsvinäger
1 tsk
Salt
1 krm
Färsk gräslök, hackad
2 msk
Forellrom
4 msk
Potatischips, saltade
16

Gör så här

  • Dela purjolöken och tvätta den noga.
  • Skiva den gröna delen tunt och lägg i en mixerbunke. Värm oljan till 60° och häll ner i bunken. Mixa med stavmixer ca 5 min tills oljan är riktigt grön. Sila bort lökblasten från oljan genom en finmaskig sil eller ett kaffefilter.
  • Skrubba och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Dela den i mindre bitar.
  • Skiva purjolökens vita del. Smält smöret i en liten kastrull och tillsätt purjon. Låt sjuda på låg värme i smöret ca 10 min. Ta från värmen och tillsätt vinäger och salt. Mixa till en slät puré.
  • Blanda puré och gräslök med den kokta potatisen. Lägg krämig potatis i botten på tallriken. Toppa med forellrom och chips. Häll lite purjolöksolja runtom.
Klart!

Näringsvärden, per port inkl lite purjolöksolja (i msk per port)

Energi:

480 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 6 g
Kolhydrater: 24 g
Fett: 39 g
https://www.arla.se/recept/purjoloksglaserad-farskpotatis-med-forellrom/