Profiteroles

Profiteroles

1 tim Fika Efterrätt
Profiteroles är en läcker fransk bakelse som görs av pâte à chouxdeg. Degen spritsas i små, runda former och bakas tills de är gyllenbruna. Sedan fylls bakverken med en god kräm eller vaniljglass. Som pricken över i:et ringlar vi över lite hemmagjord chokladsås innan servering. Varsågod och njut!
Constance Loeper
Constance Loeper Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/profiteroles/

Gör så här

Pâte à chouxdeg:
  • Värm ugnen till 200°.
  • Koka upp vatten, mjölk, smör, socker och salt i en tjockbottnad kastrull.
  • Sänk värmen och sikta i mjöl under kraftig omrörning med en träslev. "Rosta mjölet" i ett par min tills smeten blir torr och släpper från kanterna.
  • Ta av från värmen och låt svalna 1-2 min.
  • Vispa ner ett ägg i taget med en elvisp. Vispa tills degen blir len och glansig.
  • Häll upp degen i en spritspåse med rund tyll.
  • Spritsa ut ca 25 små bollar på en plåt med bakplåtspapper. Platta till toppen försiktigt med ett fuktigt finger.
  • Grädda mitt i ugnen ca 25 min eller tills de fått fin färg.
  • Obs! Öppna inte ugnsluckan under gräddningstiden, då riskerar du att profiterolsen sjunker ihop efter tillagningen.
Chokladsås:
  • Smält smöret i en kastrull. Tillsätt grädde, socker, kakao, sirap och salt. Låt koka under omrörning på medelvärme ca 5 min.
  • Dela profiterolsen på hälften. Fyll dem med vaniljglass och ringla över chokladsås.
Klart!

Ingredienser

Pâte à chouxdeg:
Vatten
1¼ dl
1¼ dl
125 g
Strösocker
½ msk
Salt
1 krm
Vetemjöl
2 dl
Ägg
4
Chokladsås:
25 g
1 dl
Strösocker
½ dl
Kakao
2 msk
Ljus sirap
1 msk
Salt
1 krm
Vaniljglass
4 dl