Potatisterrin med anjovislök och brynt smörkräm

12 tim Förrätt
Potatisterrin med anjovislök och brynt smörkräm

En rätt som hyllar svenska högtider. Denna potatisterrin passar perfekt som förrätt eller tillbehör till påsk, midsommar eller till jul. Allra bäst blir terrinen om den förbereds dagen innan den ska serveras. Detta recept är skapat av Michael Andersson, Årets Kock 2024.

Ingredienser

Dag 1 - potatisterrin:

Mandelpotatis
600 g
150 g
2 dl
Ägg
2
Citron, finrivet skal
1
Salt
1 tsk
Nymalen svartpeppar
1 krm

Dag 2 - ansjovislök:

Silverlökar
3
2 msk
Salt
1 tsk
Strösocker
2 tsk
Sherryvinäger
3 msk
Vatten
2 dl
Avrunnen ansjovisfilé
28 g
Nymalen kryddpeppar
1 krm
Nymalen svartpeppar
1 krm

Dag 2 - brynt smörkräm:

Ägg
2
200 g
Färskpressad citronsaft
1 msk
Salt
½ tsk

Dag 2 - örtsallad:

Färsk persilja
1 kruka
Frisésallad, de ljusa bladen
1
Smörgåskrasse
2 askar
Rödbetsgroddar
2 dl
Ätbara blommor
ingen enhet

Gör så här

Dag 1 - potatisterrin:

  • Sätt ugnen på 120° eller 100° varmluft.
  • Skala och grovriv potatisen ner i en bunke. Blanda ner grädde, ägg, finrivet citronskal och salt.
  • Häll i smeten i en liten smord ugnsform, tex en avlång brödform. Täck med aluminiumfolie.
  • Tillaga mitt i ugnen ca 3 timmar. Potatisen ska ha en innertemperatur på 98°.
  • Lägg bakplåtspapper emot ytan och lägg press på. Ställ kallt minst 4 timmar, helst över natten.

Dag 2 - ansjovislök:

  • Skala och finhacka löken. Fräs löken mjuk i Smör- & rapsoljas lja utan att den tar färg. Tillsätt salt och socker.
  • Tillsätt sherryvinäger och låt den koka in.
  • Häll på vattnet och låt det koka in. Stek löken till den fått en fin mörk färg.
  • Hacka ansjovisen och blanda med löken. Smaka av med nymalen krydd- och svartpeppar.

Dag 2 - brynt smörkräm:

  • Lägg smöret i en kastrull och smält det på hög värme.
  • Fortsätt värma smöret under vispning tills det har en gyllenbrun färg och nötig doft. Låt smöret svalna så det är runt 60°.
  • Koka ägget i 2 min. Lägg i isvatten.
  • Knäck och skrapa ur allt ur ägget i en mixerbunke.
  • Mixa ägg med citron och salt.
  • Tillsätt det brynta smöret under ständig mixning tills du har en emulsion. Smaka av med salt.

Dag 2 - örtsallad:

  • Blanda alla örter och sallader tillsammans till en fin luftig sallad.

Montering:

  • Skär potatisterrin i 8 skivor. Stek skivorna frasiga i smör.
  • Toppa med ansjovislök och örtsallad. Servera med brynt smörkräm.
Klart!
https://www.arla.se/recept/potatisterrin-med-anjovislok-och-brynt-smorkram/