Potatistårta med ansjovis och citron

2 tim Huvudrätt Middag
Frysbar
Potatistårta med ansjovis och citron

En potatistårta som gör sig lika bra till vardags som till fest. Ansjovis och citron sätter sin prägel och potatisen bakas till en härlig helhet i ugnen. Serveras ljummen eller rumstempererad – perfekt när du vill förbereda i god tid och ändå bjuda på något som känns speciellt.

Ingredienser

Gula lökar
2
Svenskt Smör från Arla®
2 msk
Arla Köket® Matlagningsgrädde
2 dl
Ägg
2
Ansjovisfilé, avrunnen
28 g
Citron, finrivet skal
1
Potatis
600 g
Salt
1 tsk
Svartpeppar
1 krm

Till servering:

Späd sallad

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i smör i en liten stekpanna. Låt svalna.
  • Vispa ihop grädde, ägg, fräst lök, finhackad ansjovis och finrivet citronskal. Krydda med salt och nymalen svartpeppar.
  • Skala och grovriv potatisen, gärna direkt ner i gräddblandningen.
  • Lägg bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Häll ner potatisblandningen i formen. Platta till ytan.
  • Ställ in formen i nedre delen av ugnen och grädda i ca 1 timme. Känn med provsticka – potatisen ska vara helt mjuk.
  • Låt potatistårtan svalna minst 2 timmar i formen innan du lossar kanterna – då håller den ihop bättre.

Till servering:

  • Skär potatistårtan i generösa bitar och garnera med sallad. Servera ljummen eller rumstempererad.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

198 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 2,5 g
Protein: 11,7 % 5,7 g
Fett: 48,8 % 10,9 g
Kolhydrater: 39,5 % 19,2 g
https://www.arla.se/recept/potatistarta-med-ansjovis-och-citron/