Potatis- och persiljesoppa med vitosttoast

Potatis- och persiljesoppa med vitosttoast

45 min
Går att frysa
Mixad och slät soppa på potatis, purjolök, muskot och färsk persilja. Servera soppan i djupa tallrikar, ringla över grädde och servera med vitosttoast.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/potatis-och-persiljesoppa-med-vitosttoast/

Gör så här

Soppa:
  • Skala och hacka löken. Ansa och strimla purjolöken. Skala och skär potatisen i bitar. Hacka persiljan grovt.
  • Fräs lök och purjolök i smöret i en stor kastrull tills de är mjuka. Tillsätt potatis, buljong, vatten och muskot.
  • Koka upp och låt sjuda under lock ca 20 min tills potatisen är mjuk. Tillsätt persiljan och mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar.
Vitosttoast och servering:
  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Skala och riv vitlöken fint och blanda med olivoljan.
  • Skär pitabröden i trianglar och lägg i en ugnssäker form. Rosta i övre delen av ugnen ca 2 min till gyllenbrun yta. Ta ut formen och vänd bröden.
  • Pensla med vitlöksoljan och smula över vitosten.
  • Sätt in i övre delen av ugnen ca 3 min tills osten är varm och bröden rostade.
  • Servera bröden till soppan i djupa tallrikar.
Klart!

Ingredienser

Soppa:
Gul lök
1
Purjolök
1
Fast potatis
500 g
Bladpersilja med stjälkar
10 dl
100 g
Kyckling- eller grönsaksbuljong
1 tärning
Vatten
5 dl
Malen muskotnöt
1 krm
Salt och svartpeppar
Vitosttoast och servering:
Vitlöksklyftor
2
Olivolja
2 msk
Pitabröd
4
150 g
1 dl