Portionspaj med ädelost, valnötter och fikon

1 tim Buffé
Portionspaj med ädelost, valnötter och fikon

Dessa lyxiga portionspajer har en härlig sälta från ädelost. De toppas med extra ost, knapriga valnötter och färska fikon - en perfekt balans av smaker. Servera dem som förrätt, på buffé eller som en elegant rätt till höst- och vintermiddagar.

Ingredienser

125 g
Vetemjöl
3 dl
Salt
1 krm
Iskallt vatten
1 msk

Fyllning:

Ägg
2
2 dl
70 g
Salt
1 krm
Nymalen svartpeppar

Topping:

70 g
Valnötter
½ dl
Färska fikon
1

Gör så här

Pajdeg:

  • Skär smöret i tärningar. Arbeta snabbt ihop ingredienserna till pajdegen, gärna i en matberedare.
  • Tryck ut degen i 6 smorda formar i en muffinsform. Nagga degen och låt stå i kylen minst 30 min eller ca 15 min i frysen.
  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Förgrädda pajskalen i mitten av ugnen 10–12 min.

Fyllning:

  • Knäck äggen i en bunke. Tillsätt mjölk och smulad ost. Mixa fyllningen slät med stavmixer. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  • Fördela fyllningen i de förgräddade pajskalen. Grädda mitt i ugnen ca 20 min.
  • Låt pajerna svalna och lyft sedan försiktigt ur dem från formen.
  • Toppa med smulad ädelost, hackade valnötter och klyftade fikon.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

426 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 1,7 g
Protein: 10,4 % 10,9 g
Fett: 65,8 % 31,7 g
Kolhydrater: 23,8 % 24,9 g
https://www.arla.se/recept/portionspaj-med-adelost-valnotter-och-fikon/