Persisk saffranskyckling

Persisk saffranskyckling

60+ min Huvudrätt
Constance Loeper
Constance Loeper Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/persisk-saffranskyckling/

Gör så här

Saffranskyckling:
  • Blanda saffran med hett vatten i ett litet glas. Låt stå minst 15 min.
  • Skala och skiva vitlöken. Lägg löken i en mixerbunke. Tillsätt yoghurt, honung, sambal, torra kryddor, saffransvatten och citron. Mixa slätt.
  • Skär kycklingen i jämnstora bitar. Blanda kycklingen med yoghurtmarinaden. Ställ kallt minst en timme, gärna äver natten.
  • Värm ugnen till 225°.
  • Trä upp kycklingfiléerna på grillspett eller blötlagda träspett. Lägg på ett smort ugnsgaller med en plåt under. Stek högt upp i ugnen i ca 20 min.
Mast o khiar - Persisk tzatziki:
  • Grovriv gurkan, lägg i en finmaskig sil och salta. Pressa ur vätskan.
  • Skala och finriv vitlöken. Lägg i en skål och blanda med yoghurt.
  • Tillsätt hackade örter, salt och peppar. Toppa med hackade valnötter och granatäpplekärnor.
Saffransris:
  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  • Smält smöret och rör i saffranet.
  • Blanda nykokt ris med saffransmöret och servera till persisk saffranskyckling.
Klart!
Energi:

323 kcal

Protein: 31 g
Kolhydrater: 5 g
Fett: 20 g

Ingredienser

Saffranskyckling:
Saffran à 0,5 g
1 pkt
Kokhett vatten
½ dl
Vitlöksklyfta
1
2 dl
Sambal oelek
1 msk
Flytande honung
1 msk
Malen gurkmeja
1 tsk
Malen spiskummin
1 tsk
Citron, finrivet skal och saft
1
Salt och svartpeppar
Kycklinglårfilé
600 g
Mast o khiar - Persisk tzatziki:
Gurka
1
Vitlöksklyfta
1
3 dl
Färsk dill
1 kruka
Färsk mynta
1 kruka
Salt
1 tsk
Nymalen svartpeppar
Valnötter
1 dl
Granatäppelkärnor
1 dl
Saffransris:
Basmatiris
4 port
25 g
Saffran
1 pkt