Persiljejärpar

Persiljejärpar

40 min
Huvudrätt
Saftiga och smakrika persiljejärpar som är en riktig husmansklassiker. Passar fint både till vardag och fest.
https://www.arla.se/recept/persiljejarpar/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 150° eller 135° varmluft.
  • Häll grädden i en bunke. Blanda ner ströbröd, ägg, tomatpuré, salt och peppar. Låt stå ca 5 min. Hacka persiljan. Blanda ner färs och persilja i bunken. Forma till 12 järpar med blöta händer.
  • Hetta upp smör i en stekpanna. Bryn järparna runtom i omgångar. Lägg över i en ugnsform och laga klart i ugnen, ca 15 min.
Potatismos:
  • Skala potatisen och skär i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten, 10-15 min.
  • Häll av vattnet och pressa potatisen genom purépress eller mosa med en stöt direkt i kastrullen.
  • Värm mjölk och smör och rör ner i potatisen. Salta och smaka av med peppar. Rör eller vispa moset luftigt.
  • Servera järparna med potatismos, saltgurka och rårörda lingon.
Klart!

Servera gärna järparna med gräddsås!

Energi:

717 kcal

Protein: 33 g
Kolhydrater: 63 g
Fett: 35 g

Ingredienser

Blandfärs
500 g
2 dl
Ströbröd
1 dl
Ägg
1
Tomatpuré
2 msk
Salt
1 tsk
Svartpeppar
½ tsk
Färsk persilja
1 kruka
Potatismos:
Mjölig potatis
1 kg
2 dl
25 g
Salt
1 tsk
Svartpeppar
Till servering:
Saltgurkor eller pressgurka
Rårörda lingon