Pepparrotskött

Pepparrotskött

Huvudrätt
Färskriven pepparrot är hemligheten i denna klassiska kötträtt.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Koka upp vatten och salt i en lagom stor gryta. Lägg ner köttet. Häll ev på mer vatten och salt så att det täcker köttet. Lägg på locket och koka upp. Tag bort ev skum som bildats i grytan.
  • Skala och skär lök och morot i bitar. Lägg ner lök, morot, persilja och kryddor i grytan. Låt koka på svag värme under lock tills köttet känns mört, 1 ½ - 2 tim. Låt köttet vila i buljongen 15-20 min.
Pepparrotssås:
  • Mät upp och sila ner 4 dl av buljongen i en kastrull. Rör ihop mjöl och vatten och vispa ner det i buljongen.
  • Koka upp och låt koka ca 3 min. Tillsätt grädde och pepparrot. Smaksätt med salt och peppar.
  • Skär köttet i skivor eller bitar. Servera tillsammans med såsen och gärna kokt potatis.
Klart!
Tips:

Potatis och kokta grönsaker är gott att äta till.

Ingredienser

Benfritt nötkött högrev eller bog
600 g
Vatten
1 liter
Salt
1½ tsk
Gul lök
1
Morot
1
Färsk persilja
2 kvistar
Vitpepparkorn
10
Lagerblad
1
Pepparrotssås:
Vetemjöl
2 msk
Vatten
3 msk
½ dl
Finriven färsk pepparrot
½ dl
Salt
½ tsk
Vitpeppar
½ krm