Pankobakad torsk med krossad potatis och kall citronsås

1 tim
Arbetstid: 40 min
Huvudrätt Lunch Middag
Pankobakad torsk med krossad potatis och kall citronsås

Härligt knaperstekt torsk med fluffig citrusgrädde. Panko är ett asiatiskt ströbröd som gör paneringen extra krispig men det går såklart bra med vanligt ströbröd också.

Ingredienser

Krossad potatis:

Potatis
900 g
1 dl
2 dl
Salt
1 tsk
Torskfilé
600 g
Salt
1 tsk
Panko
1 dl
Hackad färsk dill
½ dl
1 msk

Kall citronsås:

2 dl
Citron
1
Salt
½ tsk
Svartpeppar
1 krm
Morot
250 g
Broccoli
250 g
1 tsk
Hackad färsk körvel
½ dl

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Skala potatisen och koka mjuk i lättsaltat vatten.
  • Dela fisken i 4 bitar och lägg i en ugnsform. Salta. Blanda 1 dl panko med ½ dl hackad dill. Smält smöret.
  • Vispa syrad grädde till citronsåsen och riv citronskal direkt i grädden, tillsätt salt och nymalen svartpeppar. Ställ i kyl.
  • Skala och skiva 250 g morot. Dela 250 g broccoli i buketter. Ställ åt sidan till kokning.
  • Strö pankoblandningen över fisken och ringla över smält smör. Sätt in fisken i mitten av ugnen ca 10 min, tills innertemperaturen är 45–50°.
  • Koka morötterna i lättsaltat vatten ca 5 min. Lägg i broccolin de sista 2–3 min. Häll av vattnet, tillsätt smör och hackad körvel.
  • Häll av potatisen, krossa med potatisstöt. Värm syrad grädde och mjölk, rör ner i potatisen. Salta.
  • Lägg upp krossad potatis, grönsaker och fisken på tallrikar. Toppa med den kalla citronsåsen.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

754 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 12,1 g
Protein: 20,7 % 38,4 g
Fett: 45,7 % 38,9 g
Kolhydrater: 33,6 % 62,4 g
https://www.arla.se/recept/pankobakad-torsk-med-krossad-potatis-och-kall-citronsas/