Oxjärpar med gräddsås

Oxjärpar med gräddsås

40 min Huvudrätt Lunch
Smakrika oxjärpar i en mustig gräddsås serveras bäst med nykokt potatis och lingonsylt. Stek järparna i rikligt med smör- & rapsolja tills de blir gyllene och tillaga sedan klart dem i ugnen. Under tiden gör du gräddsåsen och kokar potatis. Servera och njut!
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/oxjarpar-med-graddsas/

Gör så här

Oxjärpar:
  • Värm ugnen till 150°.
  • Skala och fnhacka löken. Stek den i smöret ca 10 min utan att den tar färg.
  • Blanda mjölk med ströbröd i en bunke. Låt svälla 5-10 min. Tillsätt smörstekt lök. Mixa slätt med stavmixer.
  • Blanda ner ägg, senap, färs och salt. Blanda väl.
  • Forma färsen till 16 jämnstora järpar. Det går lättare om du blöter händerna.
  • Hetta upp en stekpanna med smör- & rapsolja
  • Bryn järparna så de får fin färg runtom. Lägg över i en ugnsform och laga klart i ugnen tills de har en innertemperatur på 70°.
Gräddsås:
  • Vispa ur stekpannan med grädde och mjölk. Koka upp. Smula ner buljong. Tillsätt soja och lingonsylt. Sjud 2-3 min. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  • Lägg ner oxjärparna i gräddsåsen. Låt koka ihop någon minut.
  • Servera oxjärpar i gräddsås med rårörda lingon och kokt potatis.
Klart!

Ingredienser

Oxjärpar:
Gul lök
1
25 g
1 dl
Ströbröd
½ dl
Nötfärs
500 g
Ägg
1
Dijonsenap
2 tsk
Salt
1 tsk
Nymalen svartpeppar
2 msk
Gräddsås:
3 dl
1 dl
Oxbuljong
1 tärning
Kinesisk soja
1 msk
Lingonsylt
1 msk
Salt och svartpeppar