Oxfilé tournedos
Nytt

Oxfilé tournedos

2 tim
Huvudrätt
Bjud på oxfilé tournedos när du ska fira något speciellt. Denna lyxiga anrättning bör tillagas, serveras och ätas med omsorg. Servera den ädla köttdetaljen med en krispig potatiskaka, rödvinssås och haricots verts.
Constance Loeper
Constance Loeper Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/oxfile-tournedos/

Gör så här

Potatiskaka:
  • Börja med potatiskakan. Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Knöla ihop ett bakplåtspapper och tryck ner pappret i en rund form, ca 24 cm i diameter.
  • Bryn smöret under ständig omrörning i en liten kastrull. Ta från värmen, häll över i en värmetålig skål och låt svalna.
  • Skala och finhacka vitlöken. Plocka rosmarinen och hacka den samt timjanen fint. Blanda ner vitlök och örter i det brynta smöret.
  • Skär potatisen i ca 2 mm tjocka skivor. Blanda väl med smöret i skålen.
  • Ställ potatisskivorna omlott i formen. Börja utifrån och ställ skivorna tätt.
  • Tillaga mitt i ugnen 50-60 min, tills potatisen är mjukt rakt igenom. Kontrollera med en provsticka.
Rödvinssås:
  • Skala och finhacka lök och vitlök. Stek lök och vitlök mjuka i smöret utan att det tar färg. Stek med tomatpurén någon minut. Häll på rödvinet och låt koka ner till hälften.
  • Tillsätt vatten, kalvfond, timjan, rosmarin och peppar. Låt koka ner till hälften eller tills såsen har en god och kraftig smak.
  • Sila såsen och vispa ner smöret i klickar. Smaka av med salt och ev mer nymalen svartpeppar.
  • Sätt ugnen på 125° eller 110° varmluft.
  • Putsa köttet fri från senor. Skär i fyra jämntjocka skivor à ca 150 g. Salta och peppar runt om.
  • Hetta upp en stekpanna med rapsolja och bryn köttet runt om tills det får fin färg.
  • Tillsätt smör, krossade vitlöksklyftor och timjan. Ös köttet med vitlöks- och timjansmöret under stekningen i ca 3 min.
  • Lägg över köttet i en ugnssäker form. Häll ner det som är över från stekpannan ner i rödvinssåsen. Tillaga köttet färdigt i ugnen tills det har en innertemperatur på 54-58° (medium rare).
  • Låt köttet vila ca 5 min innan servering.
  • Tillaga haricot verts enligt anvisning på förpackningen.
  • Servera oxfilé tournedos med potatiskaka, rödvinsås och haricot verts.
Klart!
Energi:

908 kcal

Energifördelning:
Energifördelning:
Fiber: 9,1 g
Protein: 41,8 g
Kolhydrater: 51,1 g
Fett: 58,7 g

Ingredienser

Oxfilé, mittbiten
600 g
Salt och svartpeppar
Rapsolja
2 msk
25 g
Vitlöksklyftor
2
Färsk timjan
½ kruka
Potatiskaka:
Fast potatis
900 g
125 g
Vitlöksklyftor
2
Hackad färsk rosmarin
2 msk
Färsk timjan
½ kruka
Rödvinssås:
Bananschalottenlökar
2
Vitlöksklyftor
2
1 msk
Tomatpuré
1 msk
Rödvin eller rött matlagningsvin
3 dl
Vatten
3 dl
Kalvfond
2 msk
Torkad timjan
1 tsk
Torkad rosmarin
1 tsk
Nymalen svartpeppar
1 krm
50 g
Till servering:
Frysta haricots verts
400 g