Oxfilé med svartrötter och ugnsbakat äpple

Oxfilé med svartrötter och ugnsbakat äpple

60+ min Huvudrätt
Härligt viltsmakande sås, ”fattigmanssparris” och söta äpplen förnyar den klassiska oxfilén.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/oxfile-med-svartrotter-och-ugnsbakat-apple/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200º.
  • Skala svartrötterna och skär dem i 10 cm långa bitar.
  • Blanda dem med smör-&rapsolja, timjan, salt och peppar i en ugnssäker form. Tillaga i mitten av ugnen ca 30 min.
  • Dela äpplena i halvor och ta bort kärnhusen. Lägg 1 tsk smör och 1 tsk socker på varje äppelhalva. Lägg dem i formen med svartrötter och fortsätt tillaga ca 15 min.
  • Skala lök och palsternacka och skär i små bitar.
  • Blanda grädde, enbär och kalvfond i en kastrull. Lägg ner lök och palsternacka och koka tills palsternackan är mjuk.
  • Mixa till en slät sås och smaka av med salt och peppar. Späd med vatten till önskad konsistens.
  • Skär köttet i 4 skivor. Salta och peppra och stek dem i smör i varm stekpanna ca 2 min på varje sida. Servera med svartrötter, äpple och sås.
Klart!
Energi:

705 kcal

Protein: 35 g
Kolhydrater: 41 g
Fett: 45 g

Ingredienser

Oxfilé
600 g
Salt
1 tsk
Svartpeppar
1 krm
1 msk
Svartrötter
800 g
Arla Köket® Smör-&rapsolja oliv
½ dl
Hackad färsk timjan
2 msk
Salt
½ tsk
Svartpeppar
1 krm
Äpplen
2
Rårörsocker
4 tsk
4 msk
Schalottenlökar
2
Liten palsternacka
1
2 dl
Krossade enbär
5
Kalvfond
1 msk