Oxfilé med spanska smaker

1 tim 30 min
Arbetstid: 45 min
Buffé Huvudrätt Lunch Middag
Oxfilé med spanska smaker

Superläcker festrätt med oxfilé där allt samsas på en plåt. Gratinera med chilismör precis före servering.

Ingredienser

Oxfilé i bit
1⅕ kg
Salt
2 tsk
2 msk
Blandade rotfrukter
2 kg
Rödvin
4 dl
Schalottenlökfond
3 msk
Torkad timjan
3 tsk
Flingsalt
2 tsk

Chilismör:

150 g
Sambal oelek
2 tsk
Pressad vitlöksklyftor
2
Hackad färsk persilja
½ dl

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Salta och bryn köttet runt om i smör i en stekpanna.
  • Skala och skär rotfrukterna i bitar. Lägg rotfrukter och kött i en långpanna.
  • Häll på rödvin och fond. Krydda med timjan.
  • Stek i mitten av ugnen 30–40 min tills köttets innertemperatur är 55–60°.
  • Rör ihop chilismöret.
  • Skiva köttet och lägg det ovanpå rotfrukterna. Strö över flingsalt och klicka på chilismöret.
  • Höj temperaturen i ugnen till 250° eller 225° varmluft.
  • Gratinera i mitten av ugnen ca 5 min.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

475 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 6,4 g
Protein: 29,6 % 34,6 g
Fett: 47,1 % 25,3 g
Kolhydrater: 15,1 % 17,7 g
https://www.arla.se/recept/oxfile-med-spanska-smaker/