Oxfilé med parmaskinka, äpple och portvinssås

45 min
Arbetstid: 30 min
Huvudrätt Lunch Middag
Oxfilé med parmaskinka, äpple och portvinssås

Gör succé med oxfilé. Här är bjudrätten som går utmärkt att förbereda.

Ingredienser

Oxfilé
600 g
Salt
½ tsk
Svartpeppar
1½ krm
Schalottenlök
1
Äpple
¼
Hackad parmaskinka
25 g
Torkad timjan
½ tsk
Balsamvinäger
½ msk
1 dl

Portvinssås:

Schalottenlök
1
Rött portvin
1½ dl
Vatten
1 dl
Kalvfond
1½ msk
Svartvinbärsgelé
1 msk
Vitpeppar
½ krm
Majsstärkelse
½ msk
50 g

Gör så här

  • Skär köttet i 4 skivor.
  • Salta och peppra och bryn det hastigt i smör i en het stekpanna. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat.
  • Skala och finhacka löken. Skär äpplet i små tärningar.
  • Fräs löken i smör i en liten stekpanna. Blanda i äpple, skinka, timjan och vinäger. Låt fräsa ca 1 min.
  • Ta från värmen, låt svalna något och lägg det runt köttet. Hit kan man förbereda.

Portvinssås:

  • Skala och hacka löken. Koka lök, portvin, vatten, fond, gelé och peppar i en kastrull under lock ca 10 min.
  • Vispa ner majsstärkelse utrört i lite vatten. Låt såsen koka upp och sjud i 3 min under omrörning. Hit kan man förbereda.

Vid servering:

  • Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft.
  • Strö över osten på köttet. Stek i mitten av ugnen ca 15 min tills innertemperaturen är 58° (rosa kött).
  • Värm såsen och vispa i smöret i klickar. Servera köttet med såsen.
  • Garnera gärna med bladpersilja.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

425 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 0,6 g
Protein: 35,8 % 37,4 g
Fett: 42,2 % 20,3 g
Kolhydrater: 11,9 % 12,4 g
https://www.arla.se/recept/oxfile-med-parmaskinka-apple-och-portvinssas/