Oxfilé med parmaflarn

Oxfilé med parmaflarn

1 tim Huvudrätt
Klassisk festrätt i ny tappning! Det läckra parmaflarnet är både snyggt och gott!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/oxfile-med-parmaflarn/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 225°.
  • Lägg skinkan på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen ca 6 min. Låt kallna.
  • Skär köttet i 4 tjocka skivor och dela dem på mitten. Salta och peppra. Bryn hastigt i smör i het stekpanna. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat.
  • Skala och klyfta löken, fräs den halvmjuk i smör på svag värme.
  • Sänk värmen i ugnen till 175°.
  • Lägg potatisen i en ugnssäker form. Klicka på smöret. Grovhacka nötterna. Salta och strö nötterna över potatisen.
  • Baka potatisen i mitten av ugnen ca 30 min. Rör om några gånger under tillagningen. Ta ut och håll potatisen varm.
  • Stek köttet i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 58°, 10–12 min (rosa kött).
  • Blanda crème fraiche, vinäger, örter och vitt vin i en kastrull. Koka upp och lägg ner löken.
  • Servera oxfilén med såsen och hasselnötspotatis, toppa med parmaflarn och persilja.
Klart!

Ingredienser

Oxfilé
1¼ kg
Parmaskinka
8 skivor
Salt
2 tsk
Svartpeppar
½ tsk
Svenskt Smör från Arla®
Små rödlökar
2
Sås:
4 dl
Vitvinsvinäger
1 msk
Torkad dragon
2 tsk
Hackad färsk persilja
½ dl
Vitt vin
1 dl
Salt och peppar
Hasselnötspotatis:
Små delikatesspotatis
800 g
Svenskt Smör från Arla®
2 msk
Hasselnötter
1½ dl
Salt
1 tsk