Oxfilé med gremolatasmör

1 tim Huvudrätt Lunch Middag
Oxfilé med gremolatasmör

Saftig oxfilé på en bädd av fräscha grönsaker.

Ingredienser

Oxfilé
500 g
Salt och peppar

Gremolatasmör:

100 g
Pressad vitlöksklyfta
1
Citron
rivet skal av 1
Hackad bladpersilja
1 dl
Salt
1 krm
Svartpeppar
½ krm

Grönsakssallad:

Morötter
4
Rödlök
1
Färsk haricots verts
200 g
Pinjenötter
2 msk
Romansallad
1 kruka
Färsk basilika
1 kruka
Olivolja
3 msk
Rödvinsvinäger
2 msk
Salt och peppar

Gör så här

  • Sätt ugnen på 125° eller 110° varmluft.
  • Bryn oxfilén runt om i smör, salta och peppra. Stek i ugn till 60° innertemperatur. Låt köttet vila 10 min.
  • Vispa smöret, vänd ner vitlök, citronskal, persilja, salt och peppar.
  • Skala och skiva morötter och lök tunt. Koka morötter och bönor i lättsaltat vatten.
  • Rosta pinjenötterna i torr, varm panna.
  • Blanda grovt skuren sallad med morötter, bönor, lök och basilikablad.
  • Rör ihop olja, vinäger, salt och peppar och häll över salladen. Strö över pinjenötter.
  • Skiva köttet. Lägg en klick gremolatasmör på varje skiva. Servera med grönsakssalladen.
Klart!

Använd gärna olika färger på morötterna.

Näringsvärden, per portion exklusive tillbehör

Energi:

520 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 28 g
Kolhydrater: 12 g
Fett: 41 g
Video Gör ditt eget kryddsmör – steg för steg

Stjärnkocken Andreas Hedlund visar hur enkelt det är att göra ett gott kryddsmör och hur smakerna kan varieras. Ett tips är att göra en stor sats och förvara i frysen så det bara är att ta fram när det är dags.

https://www.arla.se/recept/oxfile-med-gremolatasmor/