Örtfocaccia

2 tim
Arbetstid: 20 min
Buffé Tillbehör
Frysbar
Örtfocaccia

Klassiskt italienskt bröd som är lätt att baka till många. Variera toppingen med oliver, ost, tomater och örter.

Ingredienser

Olivolja
2 msk
Jäst
25 g
Vatten, fingervarmt
4 dl
Vetemjöl special
9 dl
Salt
2 tsk

Till långpanna:

Olivolja
½ dl

Topping:

Cocktailtomater
8
Svarta oliver
8
Flingsalt
1 tsk

Kryddsmör:

Vitlöksklyftor
3
Färska blandade örter, t ex rosmarin, timjan och oregano
2 msk
50 g

Pensling:

Vatten
Flingsalt
2 tsk

Gör så här

  • Lägg olivolja, mjöl, salt och jästen delad i mindre bitar i en bunke.
  • Värm vattnet max 37° och rör ner det i mjölblandningen.
  • Arbeta degen kraftigt till den känns smidig. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 min.
  • Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft.
  • Skala och finhacka vitlöken. Rör ihop vitlök, örter och smör.
  • Pensla en långpanna ca 30x40 cm med olja. Häll den jästa degen direkt ner i långpannan och platta ut den med väl mjölade händer.
  • Gör små gropar i degen och fördela kryddsmöret i dem.
  • Låt jäsa utan bakduk ca 20 min.
  • Pensla med kallt vatten och strö över saltet. Grädda mitt i ugnen ca 25 min.
Markera receptet som tillagat

Uteslut kryddsmöret. Tryck istället ner svarta oliver i degen och strö över 2 skivade, smörfrästa rödlökar och 100 g smulad Apetina innan brödet gräddas.

Näringsvärden, per bit

Energi:

148 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per bit
Fiber: - 1,8 g
Protein: 8,5 % 3,1 g
Fett: 39,5 % 6,6 g
Kolhydrater: 52 % 18,9 g
https://www.arla.se/recept/ortfocaccia/