Örtbröd med gräslök

1 tim 50 min
Arbetstid: 20 min
Buffé Tillbehör
Frysbar
Örtbröd med gräslök

Ett saftigt och doftande bröd fullt av färska örter och solroskärnor. Perfekt till soppor, sallader eller som ett lyxigt frukostbröd med en klick smör som smälter ner i det varma, nygräddade brödet.

Ingredienser

5 dl
Jäst
50 g
50 g
Salt
2 tsk
Strösocker
2 msk
Hackad färsk persilja
1 dl
Hackad färsk gräslök
1 dl
Solroskärnor
1 dl
Vetemjöl
13 dl

Gör så här

  • Värm mjölken till max 37°.
  • Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om tills jästen har löst sig.
  • Tillsätt smör, salt, socker, gräslök persilja, solrosfrön och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa under bakduk ca 1 tim.
  • Sätt ugnen på 250° eller 225° varmluft.
  • Stjälp upp degen på mjölat bakbord, knåda inte.
  • Dela degen i 2 avlånga delar med vass kniv. Vrid och forma den till långa längder.
  • Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Snitta med en vass kniv. Låt jäsa ca 10 min.
  • Grädda bröden i mitten av ugnen 5 min.
  • Sänk till 175° och grädda ytterligare 25-30 min.
  • Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Markera receptet som tillagat

Vetemjölet kan även bytas ut mot lantvetemjöl.

Näringsvärden, per st

Energi:

1913 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per st
Fiber: - 17,7 g
Protein: 10,8 % 50,8 g
Fett: 23 % 49,7 g
Kolhydrater: 66,2 % 311,8 g
https://www.arla.se/recept/ortbrod-med-graslok/