Öppen lasagne med blåmusslor - Årets rätt 2024
Nytt

Öppen lasagne med blåmusslor - Årets rätt 2024

1 tim Huvudrätt
Årets Rätt 2024 är en öppen lasagne med superhjälten från havet – blåmusslan. Det är en underbart god rätt där tillbehören ändras efter säsong. Detta recept är på vinterns råvaror. Att äta mat efter säsong är ett enkelt sätt att tänka klimatsmart. Dessutom blir det ofta billigare och smakar mer. Genom att endast byta ut några enstaka grönsaker är råvarorna alltid färska, tillgängliga och hållbara, säger Desirée Jaks, Årets kock 2023.
Desirée  Jaks
Desirée Jaks Årets Kock 2023
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/oppen-lasagne-med-blamusslor-arets-ratt-2024/

Gör så här

Musselsås:
  • Skölj musslorna under kallt vatten tills vattnet är helt rent. Rensa musslorna från skägg och sortera bort skadade musslor.
  • Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och tärna fänkål. Finhacka jalapeño.
  • Hetta upp smör- & rapsolja i en rymlig kastrull. Fräs 1/3 av de hackade grönsakerna 2-3 min. Spara resten av grönsakerna till fyllningen.
  • Häll på vinet och koka ner tills hälften återstår.
  • Tillsätt vattnet och koka upp.
  • Lägg ner musslorna i kastrullen. Sätt på locket och sjud tills musslorna öppnat sig.
  • Lyft upp musslorna med en hålslev. Släng de musslor som inte har öppnat sig.
  • Plocka ut musslorna ur skalen och förvara i kylen till servering.
  • Koka ner musselbuljongen så det återstår ca 2 dl.
  • Koka ner grädden i en rymlig kastrull tills det återstår 3 dl.
  • Sila ner musselbuljongen i grädden. Koka ihop såsen 2-3 min.
  • Tillsätt smöret och mixa såsen med stavmixer. Tillsätt citron och smaka av med salt.
Gremolataolja:
  • Grovhacka persiljan, både blad och stjälkar. Skala och finriv vitlöken. Lägg i en mixerbunke.
  • Tillsätt olja och citron. Mixa till en grön olja. Smaka av med salt.
Fyllning:
  • Strimla kålen. Hetta upp smör- & rapsolja i en stekpanna. Fräs upp resten av de hackade grönsakerna 2-3 min.
  • Tillsätt spenat och vitkål. Fräs ytterligare 2-3 min. Smaka av med salt.
  • Koka upp en kastrull med saltat vatten.
  • Hetta upp smör- & rapsolja i en liten kastrull. Fräs ärtorna hastigt. Tillsätt musslor och låt allt bli varmt. Tillsätt 4 msk gremolataolja. Smaka av med salt.
  • Koka pastan 2-3 min. Lyft upp med en hålslev och lägg på en oljad plåt.
Montering:
  • Bygg rätten i djupa varma tallrikar.
  • Lägg en lasagneplatta i botten, lägg på vitkålsblandningen och sedan ytterligare en lasagneplatta. Strö över rikligt med riven ost. Toppa med musslorna och ärtorna.
  • Värm upp såsen och skumma upp den med stavmixern. Fördela såsen över lasagnen. Ringla över lite gremolataolja och servera direkt.
Klart!

För att denna rätt ska kunna serveras i säsong under hela året kan vitkåls- och spenatfyllningen bytas ut mot följande: Tillbehör vår: 4 dl nässlor + 8 skivade grön sparris. Fräs upp nässlor och sparris. Tillbehör sommar: 150 g brytbönor + 2 snacksgurkor. Fräs upp brytbönorna. Skiva gurkan. Tillbehör höst: Majskornen från 1 majskolv + 150 g kantareller. Fräs upp majs och kantareller.

Energi:

1150 kcal

Fiber: 8,2 g
Protein: 23,5 g
Kolhydrater: 46,5 g
Fett: 94 g

Ingredienser

Färska lasagneplattor (ca. 200 g)
8
50 g
Musselsås:
Färska blåmusslor, msc eller asc-märkta
1 kg
Gul lök
1
Vitlöksklyfta
1
Fänkål
1
Färsk grön jalapeño
1
1 msk
Vitt vin
2 dl
Vatten
2 dl
5 dl
1 msk
Citron, finrivet skal och saft
½
Salt
1 tsk
Gremolataolja:
Färsk persilja
1 kruka
Vitlöksklyfta
1
Rapsolja
1 dl
Citron, finrivet skal och saft
½
Salt
½ tsk
Fyllning:
Vitkål
150 g
1 msk
Babyspenat
100 g
Salt och svartpeppar
Frysta gröna ärter
2½ dl