Öppen lasagne med blåmusslor - Årets rätt 2024

Årets Rätt 2024 är en öppen lasagne med superhjälten från havet – blåmusslan. Det är en underbart god rätt där tillbehören ändras efter säsong. Detta recept är på vinterns råvaror. Att äta mat efter säsong är ett enkelt sätt att tänka klimatsmart. Dessutom blir det ofta billigare och smakar mer. Genom att endast byta ut några enstaka grönsaker är råvarorna alltid färska, tillgängliga och hållbara, säger Desirée Jaks, Årets kock 2023.
Ingredienser
Färska lasagneplattor (ca. 200 g)
|
8 |
---|---|
50 g |
Musselsås:
Färska blåmusslor, msc eller asc-märkta
|
1 kg |
---|---|
Gul lök
|
1 |
Vitlöksklyfta
|
1 |
Fänkål
|
1 |
Färsk grön jalapeño
|
1 |
1 msk | |
Vitt vin
|
2 dl |
Vatten
|
2 dl |
5 dl | |
1 msk | |
Citron, finrivet skal och saft
|
½ |
Salt
|
1 tsk |
Gremolataolja:
Färsk persilja
|
1 kruka |
---|---|
Vitlöksklyfta
|
1 |
Rapsolja
|
1 dl |
Citron, finrivet skal och saft
|
½ |
Salt
|
½ tsk |
Fyllning:
Vitkål
|
150 g |
---|---|
1 msk | |
Babyspenat
|
100 g |
Salt och svartpeppar
|
Frysta gröna ärter
|
2½ dl |
---|
Gör så här
Musselsås:
Gremolataolja:
Fyllning:
Montering:
För att denna rätt ska kunna serveras i säsong under hela året kan vitkåls- och spenatfyllningen bytas ut mot följande: Tillbehör vår: 4 dl nässlor + 8 skivade grön sparris. Fräs upp nässlor och sparris. Tillbehör sommar: 150 g brytbönor + 2 snacksgurkor. Fräs upp brytbönorna. Skiva gurkan. Tillbehör höst: Majskornen från 1 majskolv + 150 g kantareller. Fräs upp majs och kantareller.

