Nyponsoppa med mandelchips

1 tim 20 min Efterrätt Mellanmål
Frysbar
Nyponsoppa med mandelchips

En klassisk nyponsoppa med en härlig blandning av sötma och friskhet, toppad med knapriga mandelchips och lättvispad grädde. Denna soppa är perfekt som en värmande avslutning på en middag eller som ett mellanmål.

Ingredienser

Mandelchips:

Mandelmassa
100 g
1 msk
Malen kanel
½ tsk

Nyponsoppa:

Nyponskalsmjöl
1 dl
Vatten
8 dl
Vaniljpulver
2 krm
Apelsinjuice
4 dl
Rårörsocker
1½ dl

Till servering:

1½ dl

Gör så här

Mandelchips:

  • Börja med att lägga mandelmassan i frysen i minst 1 timme för att göra den lättare att hyvla.
  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Hyvla mandelmassan i tunna skivor med en osthyvel och placera skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över smör- & rapsolja och strö över malen kanel.
  • Rosta mandelskivorna i mitten av ugnen ca 3 min, tills de blir gyllenbruna och krispiga. Låt svalna på plåten.

Nyponsoppa:

  • Vispa samman nyponskalsmjöl, vatten, vaniljpulver, apelsinjuice och rårörsocker i en kastrull.
  • Koka upp blandningen och låt sjuda under omrörning ca 3 min, tills soppan tjocknat något.

Servering:

  • Lättvispa grädden.Häll upp nyponsoppan i skålar och toppa med lättvispad grädde och mandelchips. Servera genast.
Lägg till recept till tillagad

Soppan går utmärkt att förvara i kylskåp i upp till fyra dagar.

Näringsvärden, per port

Energi:

486 kcal

Energidistribution % Energifördelning: per port
Fiber: - 2,9 g
Protein: 3,8 4,6 g
Fett: 43,7 24 g
Kolhydrater: 52,5 62,8 g
https://www.arla.se/recept/nyponsoppa-med-mandelchips/