Munkla – friterad semla

9 tim Efterrätt
Munkla – friterad semla

Semlornas semla – brioche, munk och semla i ett. Hur fel kan det bli? Receptet är skapat av Roy Fares, Årets konditor 2010.

Ingredienser

Deg:

Ägg
4
Vetemjöl, 5 dl
300 g
Strösocker
½ dl
Jäst
15 g
Stötta kardemummakärnor
1 tsk
Salt
½ tsk
175 g

Fritering:

Rapsolja, att fritera i
7 dl
Strösocker
1 dl
Stötta kardemummakärnor
1 msk
Salt
1 krm

Fyllning:

Mandelmassa
250 g
Florsocker
25 g
Stötta kardemummakärnor
1 tsk
Vaniljsocker
1 tsk
½ dl

Gör så här

  • Blanda alla ingredienser till degen utom salt och smör i en degbunke. Arbeta degen smidig ca 10 min.
  • Tillsätt salt och klicka i smöret lite i taget. Fortsätt arbeta degen tills smöret är inarbetat och degen är glansig och elastisk.
  • Täck degen och låt jäsa i kyl 6-12 tim.
  • Dela degen i 20 delar och forma små bullar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa 1,5 tim övertäckta.
  • Värm upp oljan till ca 140° i en vid kastrull. Fritera munkarna några i taget ca 3-4 min på varje sida. Ta upp dem och rulla dem direkt i socker blandat med kardemumma. Låt kallna.
  • Riv mandelmassan grovt. Blanda mandelmassa, florsocker, kardemumma och vaniljsocker till en slät smet. Tillsätt ev mjölk för att få en lösare konsistens.
  • Vispa grädden. Skär av ett lock på varje munk. Klicka på mandelfyllningen och spritsa eller klicka på grädden. Lägg på locket.
Klart!
https://www.arla.se/recept/munkla/