Mulligatawny

1 tim 30 min Matlåda
Mulligatawny

Mulligatawny är en smakrik indisk soppa som kan lagas på en rad olika sätt, beroende på region och vilka ingredienser som finns till hands. Detta recept innehåller både kyckling, grönsaker och röda linser som gör soppan matigare. Den är smaksatt med färsk ingefära, vitlök, gul curry och chili. Soppan värmer gott och den kan serveras med ris eller naanbröd.

Nytt

Ingredienser

Kycklingbuljong:

Hel kyckling
1
Gula lökar
2
Morötter
2
Purjolök
1
Färsk timjan
10 kvistar
Svartpepparkorn
10
Salt
2 tsk

Mulligatawny:

Gul lök
1
Vitlöksklyftor
3
Färsk ingefära
50 g
Blekselleri
2 stjälkar
Färsk röd chili
1
Morötter
2
Äpple
1
1 msk
Curry
1½ msk
Torkade röda linser
2 dl
2½ dl

Till servering:

Basmatiris
2 dl
Färsk koriander
1 kruka
Färsk röd chili
1

Gör så här

  • Skölj kycklingen i kallt vatten. Lägg den i en rymlig kastrull och täck kycklingen med vatten.
  • Skala och klyfta löken. Skala och skär morot i grova bitar. Ansa och skär purjolök i 3 cm stora bitar. Lägg ner i kastrullen tillsammans med timjankvistarna.
  • Koka upp, sänk värmen och låt sjuda ca 1 timme. Stäng av värmen och låt kycklingen ligga kvar i buljongen ca 20 min.
  • Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  • Ta upp kycklingen från buljongen och sila ner buljongen i en bunke. Dela kycklingköttet i långa bitar.
  • Skala och hacka lök, vitlök och ingefära. Skiva selleri och chili. Tärna äpplet. Skala och skär morot i små tärningar.
  • Hetta upp smör- & rapsolja i en tjockbottnad kastrull. Fräs lök, vitlök, ingefära, selleri, äpple, morot och curry 3-5 min.
  • Tillsätt 1.2 liter av buljongen och linserna. Koka ca 15 min. Tillsätt grädde och mixa soppan med stavmixer. Smaka av med salt.
  • Lägg ner kycklingen i soppan och toppa med färsk koriander och skivad chili. Servera med ris.
Klart!
https://www.arla.se/recept/mulligatawny/