Mockarutor

1 tim 20 min Fika
Frysbar
Mockarutor

Saftiga, mjuka och chokladstinna med underbar kaffefrosting. Perfekt att baka när man ska bjuda många på fika. Kärt barn har många namn, så skulle våra mockarutor ha kokosflingor på sig skulle nog många kalla dem för kärleksmums, snoddas eller chokladrutor!

Ingredienser

200 g
2 dl
Ägg
5
Strösocker
4 dl
Vetemjöl
5 dl
Kakao
1½ dl
Vaniljsocker
1½ msk
Bakpulver
1 msk

Frosting:

200 g
Starkt kaffe, avsvalnat
1½ dl
Kakao
1½ dl
Florsocker
5 dl
Salt
½ tsk

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 150° varmluft.
  • Smörj och bröa en form med hög kant, 20X30 cm eller lägg i ett bakplåtspapper.
  • Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt svalna.
  • Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Tillsätt smör och mjölk och rör till en jämn smet.
  • Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen 30-40 min. Känn med en sticka om kakan är klar. Låt svalna.

Frosting:

  • Smält smöret och låt svalna.
  • Blanda ihop smöret med resten av ingredienserna till en jämn smet. Känns den för lös kan den svalna lite i kylen. Rör om då och då.
  • Bred frostingen över kakan. Skär upp i rutor.
Klart!

Kakan går bra att baka i en större form, t ex 30x40 cm. Minska då på tiden i ugnen.

Näringsvärden, per styck

Energi:

320 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 4 g
Kolhydrater: 38 g
Fett: 16 g
https://www.arla.se/recept/mockarutor/