Mjuk pepparkaka i långpanna med frosting

1 tim 15 min Dessert Fika
Frysbar
Mjuk pepparkaka i långpanna med frosting

Mjuk pepparkaka i långpanna är ett måste till julens alla fikastunder. Baka en saftig pepparkaksbotten med kanel, kardemumma och nejlika som får hela köket att dofta ljuvligt när den gräddas i ugnen. Gör sedan en krämig färskostfrosting som du brer ut eller spritsar på kakbottnen. Toppa med lite frystorkat lingonpulver för extra färgklick!

Nytt

Ingredienser

Mjuk pepparkaka:

200 g
Ägg
4
Strösocker
2 dl
Farinsocker
1 dl
3 dl
Lingonsylt
1 dl
Vetemjöl
6 dl
Bikarbonat
½ msk
Malen ingefära
1 tsk
Malen kanel
1 tsk
Malen kardemumma
1 tsk
Malen kryddnejlika
½ tsk
Salt
1 krm

Frosting:

200 g
Florsocker
3 dl
Vaniljpulver
1 krm
300 g
Frystorkade lingon
1 msk

Gör så här

  • Sätt ugnen på 190° eller 175° varmluft.
  • Täck en långpanna med bakplåtspapper, ca 25x35 cm.
  • Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen och låt svalna.
  • Vispa ägg, strösocker och farinsocker pösigt med elvisp. Vänd ner smör, filmjölk och lingonsylt.
  • Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke och sikta ner dem i smeten. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  • Häll smeten i långpannan och grädda i ugnen i ca 35 min. Testa med sticka om kakan är klar. Låt svalna helt.

Frosting:

  • Vispa rumstempererat smör luftigt med en elvisp. Sikta i florsocker och vaniljpulver. Vispa snabbt ihop.
  • Tillsätt färskosten och vänd ihop till en jämn frosting.
  • Bred eller spritsa frostingen på den avsvalnade kakan. Garnera med frystorkat lingonpulver.
  • Skär den mjuka pepparkakan i 20 st jämnstora bitar.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per bit

Energi:

362 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per bit
Fiber: - 0,8 g
Protein: 4,7 % 4,2 g
Fett: 53,5 % 21,9 g
Kolhydrater: 41,8 % 37,2 g
https://www.arla.se/recept/mjuk-pepparkaka-i-langpanna-med-frosting/