Mjuk kaka med krokant

1 tim 15 min Fika
Frysbar
Mjuk kaka med krokant

Krokant är ljuvligt gott och ger kakan en härligt knaprig yta. En saftig kaka som blir ännu saftigare om den bakas dagen innan servering.

Ingredienser

Ägg
3
Strösocker
2 dl
Vetemjöl
2 dl
Bakpulver
½ tsk
250 g

Krokant:

Pistagenötter utan skal
50 g
Strösocker
¾ dl
Ljus sirap
1 msk

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Börja med krokanten: Hacka pistagenötterna grovt.
  • Smält sockret i en tjockbottnad traktör- eller stekpanna under omrörning. Tillsätt sirap och rör tills det blir flytande igen. Rör ner nötterna.
  • Lägg upp krokanten på bakplåtspapper och platta till den. Låt svalna i kyl.
  • Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter.
  • Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner mjölblandning och kvarg i äggsmeten. Häll smeten i formen.
  • Krossa krokanten grovt i mortel och strö den över.
  • Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min.
Klart!
https://www.arla.se/recept/mjuk-kaka-med-krokant/