Mandeltårta med limekräm

Mandeltårta med limekräm

60+ min Efterrätt
Du behöver inte vara proffs för att baka den här tårtan men alla kommer att tycka att du är det.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175°.
  • Rita upp två cirklar, ca 22 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper.
  • Skålla, skala och mal mandeln. Blanda mandel och potatismjöl.
  • Vispa vitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret och vispa tills skummet är så hårt att skålen går att vända upp och ner. Vänd ner mandeln.
  • Fördela och bred ut smeten i ett jämnt lager i de två cirklarna. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Lossa bottnarna när de svalnat något.
  • Smält chokladen över vattenbad eller i mikro. Bred ut chokladen på en av bottnarna.
  • Blanda äggulor, grädde, socker och smör i en tjockbottnad kastrull. Sjud krämen riktigt tjock under kraftig vispning. Den får inte koka.
  • Låt krämen svalna något. Rör ner limeskalet.
  • Bred ⅓ av krämen på chokladbottnen. Lägg på den andra botten och bred över resten av krämen. Strö över mandel.
  • Låt gärna tårtan stå några timmar före servering.
Klart!
Tips:

Limeskalet kan ersättas med citronskal (det räcker då med skal från 0,5 st citron).

Ingredienser

Mandel
200 g
Potatismjöl
1 msk
Äggvitor
4
Strösocker
2 dl
Mörk choklad
75 g
Limekräm:
Äggulor
4
1 dl
Strösocker
1 dl
100 g
Lime
rivet skal av 1
Garnering:
Rostade mandelspån
50 g