Saffransbiscotti

Saffransbiscotti

1 tim 45 min
Buffé Mellanmål
Går att frysa
Biscotti, italienska skorpor, har redan blivit svenska klassiker. I detta recept kryddar vi dem med saffran. Saffransbiscotti är utmärkta som tilltugg till glöggen eller kaffet.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/biscotti-med-saffran/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Hacka mandel grovt. Rör smör, socker och saffran poröst. Rör ner äggen ett i taget.
  • Blanda samman vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och mandel och rör ner det i smeten tills allt är blandat.
  • Ta upp degen på mjölad bänk och rulla den till två längder som är lika långa som en plåt. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Baka längderna i nedre delen av ugnen ca 30 min.
  • Ta ut plåten. Sänk värmen till 100°C. Låt längderna svalna lite och skär dem sedan i långa, sneda bitar.
  • Lägg tillbaka skorporna på plåten med snittytan uppåt och torka dem i ugnen i ca 30 min eller tills dina saffransbiscotti är torra.
Klart!

Biscotti kan smaksättas på många olika sätt.

Med choklad: Byt ut saffran mot 2 msk kakao som du först blandar med mjölet. Rör ner 100 g finhackad mörk choklad i smeten samtidigt med den hackade mandeln.

Nötbiscotti: Byt ut mandlarna mot lika mycket nötter. Använd gärna olika sorter t ex valnötter eller pistagenötter. Hasselnötter som du först rostar i het stekpanna är väl värt att pröva.

Julkryddad biscott: Rör ner 1 tsk ingefära, 2 tsk kanel och 1 tsk nejlikor istället för saffran.

Ingredienser

Mandel
150 g
75 g
Strösocker
3 dl
Ägg
3
Saffran à 0,5 g
1 pkt
Vetemjöl
7 dl
Bakpulver
1 tsk
Vaniljsocker
2 tsk