Makroner med saffran

1 tim 30 min
Arbetstid: 45 min
Fika
Frysbar
Makroner med saffran

Rara små makroner med saffran och en ljuvlig smörkräm som smakar apelsin. Extra gula makroner får du med lite hushållsfärg.

Ingredienser

Kakor:

Skållad, skalad mandel
125 g
Florsocker
4 dl
Saffran à 0,5 g
1 pkt
Äggvitor
3
Strösocker
½ dl
Gula hushållsfärg
2 krm

Smörkräm:

100 g
Apelsin
1 tsk pressad saft av 1
Florsocker
1½ dl
Vaniljsocker
1 tsk
Äggula
1
Apelsin
finrivet skal av 1
Gula hushållsfärg
2 krm

Gör så här

  • Mixa mandeln fint i en mixer eller mal den i en mandelkvarn. Blanda florsocker, mandel och saffran.
  • Vispa äggvitorna med elvisp. Tillsätt strösockret och vispa till en ganska fast marängsmet, ca 2 min.
  • Tillsätt hushållsfärg och vispa lite till så att färgen blir jämn. Blanda med de torra ingredienserna till en jämn smet.
  • Spritsa eller klicka ut ca 60 kakor stora som 5- kronor på plåtar med bakplåtspapper.
  • Låt kakorna vila minst 30 min, det gör att kakorna inte spricker i ugnen.
  • Sätt ugnen på 125° eller 110° varmluft.
  • Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt kakorna kallna.
  • Lägg smöret i en bunke. Blanda ner apelsinsaft, florsocker och vaniljsocker. Vispa med elvisp tills blandningen är ljus och porös.
  • Vispa ner äggula, apelsinskal och hushållsfärg.
  • Bred en klick smörkräm på hälften av makronerna och täck med den andra hälften så att de ser ut som små hamburgare.
  • Förvara i kylskåp.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per st

Energi:

107 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per st
Fiber: - 0,9 g
Protein: 5,3 % 1,4 g
Fett: 42,2 % 5,1 g
Kolhydrater: 52,5 % 13,8 g
https://www.arla.se/recept/makroner-med-saffran/