Saffransmuffins

Saffransmuffins

1 tim 30 min
Mellanmål Efterrätt
Går att frysa
Saffransmuffins fyllda med smör och mandelmassa - en av julens godaste fikabitar. Flagad mandel på toppen ger extra mycket smak till saffransmuffins.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/lussemuffins/

Gör så här

  • Smula jästen i en degbunke.
  • Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till max 37°. Häll degspadet över jästen.
  • Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
  • Arbeta degen på mjölad bänk. Forma den till 24 släta bullar. Lägg dem i muffinsformar.
  • Rör ihop smöret med mandelmassan. Gör en grop i varje bulle och lägg i fyllningen. Låt jäsa ca 20 min.
  • Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft.
  • Pensla med uppvispat ägg och strö över flagad mandel. Grädda i mitten av ugnen 8-10 min. Låt svalna på galler.
Klart!

Det går bra att byta 250 g Arla Köket Kesella® kvarg mot 2 dl Arla Ko® Gräddfil eller 2 dl Arla Köket® Matyoghurt.

Ingredienser

Jäst
50 g
100 g
5 dl
250 g
Saffran à 0,5 g
2 pkt
Strösocker
1½ dl
Salt
½ tsk
Vetemjöl
17 dl
4 msk
Riven mandelmassa
100 g
Ägg
1
Mandelspån
4 msk