Lussekatter

Lussekatter

1 tim 30 min
Mellanmål
Går att frysa
Lussekatter är det givna fikabrödet ända från första advent till jul – ja, varför inte hela december! Blanda en härligt doftande deg av bl.a. mjöl, saffran, socker och kvarg. Ät dem till en god glögg eller ett glas mjölk. Det här receptet med kvarg i degen gör lussekatterna både saftigare och mer hållbara!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/lussekatter/

Gör så här

  • Smula jästen i en bunke.
  • Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till max 37°. Häll det över jästen.
  • Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
  • Ta upp degen på mjölad bänk. Dela den i 35 bitar och baka ut till lussekatter.
  • Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Garnera med russin. Låt jäsa ca 30 min.
  • Sätt ugnen på 225° eller 210° varmluft.
  • Pensla med uppvispat ägg.
  • Grädda i mitten av ugnen 5-8 min. Låt lussekatterna svalna på galler.
Klart!

Det går bra att byta 250 g Arla Köket Kesella® kvarg mot 2 dl Arla Ko® Gräddfil eller 2 dl Arla Köket® Matyoghurt.

Ingredienser

Jäst
50 g
100 g
5 dl
250 g
Saffran à 0,5 g
2 pkt
Strösocker
2 dl
Salt
1 tsk
Vetemjöl, 17 dl
ca 1 kg
Russin
Ägg
1