Löksoppa

Löksoppa

30 min
Huvudrätt Förrätt
Klassisk soppa från Frankrike som toppas och gratineras med baguetteskivor och riven Gruyère. Den här löksoppan innehåller också rökt sidfläsk eller bacon. Värmande, enkelt och så fantastiskt gott!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/loksoppa/

Gör så här

  • Skala och skiva lök och vitlök. Tärna fläsket. Smält smöret i en rymlig kastrull. Fräs lök, vitlök och fläsk ca 5 min.
  • Strö över farinsocker och låt löken få fin färg. Tillsätt vin och sjud ca 3 min.
  • Häll på vatten, smulad buljong, timjan och lagerblad. Låt löksoppan koka utan lock lock ca 20 min. Smaka av med peppar.
  • Sätt ugnen på 250°. Rosta eller stek bröden i smör. Grovriv osten.
  • Ställ 4 ugnssäkra portionsformar på en plåt. Häll soppan i skålarna och toppa med bröd och ost. Gratinera mitt i ugnen ca 5 min.
Klart!
Energi:

466 kcal

Protein: 20 g
Kolhydrater: 31 g
Fett: 28 g

Ingredienser

Gula lökar
4
Vitlöksklyftor
2
Rökt sidfläsk eller bacon
100 g
25 g
Farinsocker
2 msk
Vitt vin
2 dl
Vatten
1 liter
Kyckling- eller köttbuljong
3 tärningar
Finhackad färsk timjan eller 1 tsk torkad
2 msk
Lagerblad
1
Svartpeppar
Baguette
8 skivor
Falbygdens® Gruyère
150 g