Linsgryta med kokosmjölk

50 min
Arbetstid: 25 min
Huvudrätt Matlåda
Frysbar
Linsgryta med kokosmjölk

En underbar linsgryta på röda linser med indiska kryddor, rostad pumpa och jordnötssmör. Pumpan går bra att byta ut mot sötpotatis.

Visa den {klassiska} varianten

Ingredienser

Liten butternutpumpa
1
Salt
1 tsk
Matolja
2 msk
Aubergine
1
Gul lök
1
Vitlöksklyftor
2
Färsk ingefära, riven
2 msk
Torkade röda linser
1 dl
Garam masala
1 msk
Malen gurkmeja
2 tsk
Malen koriander
2 tsk
Malen kardemumma
½ tsk
Kokosgrädde
2½ dl
2½ dl
Konserverade körsbärstomater
400 g
Jordnötssmör
½ dl
Vatten
3 dl
Grönsaksbuljong
2 tärningar

Till servering:

Lime
1
Färsk koriander
1 kruka
Kokt ris
4 port

Gör så här

  • Sätt ugnen på 250° eller 225° varmluft.
  • Skala och skär pumpan i grova bitar. Lägg på en ugnsplåt och blanda med salt och hälften av oljan. Rosta högt upp i ugnen 20-25 min.
  • Tärna auberginen. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och finriv ingefära.
  • Fräs aubergine i en stekgryta i resterande olja tills den är mjuk. Tillsätt lök, vitlök och ingefära. Fräs ytterligare några minuter.
  • Skölj linserna och rör ner tillsammans med resterande ingredienser. Låt sjuda tills linserna är mjuka, ca 20 min. Rör om då och då.
  • Vänd ner pumpan, pressa ner limesaften och toppa linsgrytan med koriander. Servera med ris.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

793 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 13,8 g
Protein: 11,6 % 22,7 g
Fett: 43,9 % 39,4 g
Kolhydrater: 44,5 % 86,8 g
https://www.arla.se/recept/linsgryta-med-kokosmjolk/