Linsbolognese

Linsbolognese

30 min Huvudrätt Lunch
Denna mustiga linsbolognese med smak av torkad fänkål och rosmarin blir lätt en ny vardagsfavorit. Den har lite sting av sambal oelek, men är samtidigt oerhört krämig med grädde i bolognesen. Vänd ner nykokt pasta i linsbolognesen och toppa med färskriven parmesan och färska örter - mums!
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/linsbolognese/

Gör så här

  • Skala och finhacka gul lök och vitlök. Skala och tärna morot.
  • Hetta upp smör- & rapsolja i en rymlig kastrull. Fräs lök, vitlök och morot 5-6 min.
  • Tillsätt tomatpuré, fänkål och rosmarin. Fräs i ytterligare 5 min.
  • Rör ner vinäger, tomater, vatten, smulad buljong, sambal oelek, linser och grädde.
  • Koka ihop ca 15 min. Rör om med jämna mellanrum så inte linserna bränner fast i botten av kastrullen. Olika sorters röda linser suger åt sig olika mängd vätska. Spä med mer vatten om det behövs. Smaka av med salt och svartpeppar.
  • Koka spaghetti enligt förpackningens anvisning.
  • Häll av pastan och blanda ner i linsbolognesen.
  • Toppa med färska örter och parmesan. Ringla över lite olivolja.
  • Servera linsbolognese direkt.
Klart!

Ingredienser

Gul lök
1
Vitlöksklyftor
2
Morötter
2
1 msk
Tomatpuré
2 msk
Hela fänkålsfrön, mortlade
1 tsk
Torkad rosmarin
1 tsk
Sherryvinäger, eller rödvinsvinäger
½ dl
Konserverade körsbärstomater
400 g
Vatten
4 dl
1 dl
Grönsaksbuljong
1 tärning
Sambal oelek
1 tsk
Torkade röda linser
2 dl
Salt och svartpeppar
Till servering:
Spaghetti
360 g
Parmesanost
150 g
Färsk basilika eller persilja
1 kruka
Kallpressad olivolja
2 msk