Lingonbakat äpple med kardemummakräm och kavringschips

45 min Dessert Efterrätt
Lingonbakat äpple med kardemummakräm och kavringschips

Härlig dessert med bakade äpplen. Bjud som höstig efterrätt eller lägg upp i portionsglas och servera på glöggmingel eller julens gottebord.

Ingredienser

Röda äpplen
4
Frysta lingon
1 dl
Strösocker
½ dl
Torrt vitt vin
½ dl
Vaniljpulver
2 krm

Kardemummakräm:

150 g
Strösocker
½ dl
Grovmalda kardemummakärnor
1 tsk

Kavringsticks:

Kavring, ca 50 g
2 skivor
3 msk

Topping:

Pistagenötter
½ dl

Gör så här

  • Sätt ugnen på 150° eller 135° varmluft.
  • Skala och dela äpplena, skär bort kärnhuset.
  • Blanda äpplen, lingon, vin och vaniljpulver i en ugnssäker form. Baka äpplena mjuka ca 30 min i mitten av ugnen.
  • Vispa färskosten med socker och kardemumma till en fluffig konsistens.
  • När äpplena är färdiga, höj ugnstemperaturen till 175° eller 160° varmluft.
  • Skiva kavringen i tunna sticks. Lägg på plåt med bakplåtspapper och pensla med smält smör. Grädda i ugnen ca 10 min.
  • Klyfta äpplena och fördela dem i portionsglas med lingon och kardemummakräm. Grovhacka nötterna och strö på med kavringsticks.
Klart!

Näringsvärden, per port

Energi:

440 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 5 g
Kolhydrater: 44 g
Fett: 26 g
https://www.arla.se/recept/lingonbakat-apple-med-kardemummakram-och-kavringschips/