Lax på saltbädd

45 min Huvudrätt Lunch Middag
Lax på saltbädd

Lax på saltbädd kommer ge dig en fin och saftig lax med perfekt sälta. Servera laxen varm tillsammans med nykokt potatis, krispiga bönor i olika färger och en kall och fräsch romsås med smak av citron och färska örter.

Nytt

Ingredienser

Laxfilé med skinn
600 g
Grovt salt
500 g

Romsås:

3 dl
Färsk gräslök, fint skuren
2 msk
Färsk dill, fint skuren
2 msk
Citron, finrivet skal
1
Salt
1 krm
Nymalen svartpeppar
1 krm
Röd stenbitsrom
75 g

Tillbehör:

Potatis
900 g
Salt
1 tsk
Skärbönor eller haricots verts och vaxbönor
500 g
Salt
1 tsk
1 msk

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 150° varmluft.
  • Häll ut det grovkorniga saltet i en ugnsform eller plåt med höga kanter. Lägg laxen på saltet med skinnsidan nedåt.
  • Tillaga mitt i ugnen till en innertemperatur på 45-50°. Det tar ca 25 min beroende på ugn och tjocklek på laxen.

Romsås:

  • Blanda gräddfil, gräslök, dill och citronskal i en skål. Smaka av med salt och svartpeppar.
  • Vänd i rommen försiktigt och ställ kallt fram till servering.

Tillbehör:

  • Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
  • Koka upp vatten och salt till skärbönorna i en stor kastrull. Förbered en skål med iskallt vatten.
  • Dela ner skärbönorna i tre. Lägg ner skärbönorna i det kokande vattnet. Blanchera i 2-3 min. Lyft upp med hålslev och lägg direkt ner i isvattnet i några sekunder för att stanna av tillagningen.
  • Lyft upp bönorna från isvattnet och lägg över i en skål. Tillsätt smör och slunga runt.
  • Servera lax på saltbädd med nykokt potatis, blancherade skärbönor och kall romsås.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

672 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 9,4 g
Protein: 25,9 % 42,9 g
Fett: 44,2 % 33,6 g
Kolhydrater: 29,9 % 49,4 g
https://www.arla.se/recept/lax-pa-saltbadd/