Lax- och fänkålspaj

1 tim 40 min Huvudrätt Lunch Matlåda Middag
Frysbar
Lax- och fänkålspaj

Matig paj med härlig fyllning av kallrökt lax och fänkål. Servera som lunch med en god sallad eller ta med på picknick.

Ingredienser

125 g
Vetemjöl
3 dl
Vatten
2 msk

Fyllning:

Gul lök
1
Fänkål
250 g
2 msk
Kallrökt lax
150 g
Tomater
2
Hackad färsk timjan
2 msk
Ägg
3
1 dl
2½ dl
Apelsin
rivet skal av 1
150 g
Salt
½ tsk
Svartpeppar
1 krm

Gör så här

  • Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
  • Tryck ut den i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kyl 30 min.
  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min.
  • Skala löken. Skär lök och fänkål i små bitar. Fräs det lätt i smör i en stekpanna.
  • Skär lax och tomater i bitar. Blanda fänkål, lök, lax, tomater, ost och timjan och lägg det i pajskalet.
  • Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, ost, salt, peppar och apelsinskal. Häll det i pajskalet.
  • Grädda i mitten av ugnen 40-50 min. Låt pajen svalna något.
  • Garnera med ev färsk timjan.
Klart!

Näringsvärden, per port

Energi:

650 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 22 g
Kolhydrater: 27 g
Fett: 50 g
https://www.arla.se/recept/lax-och-fankalspaj/