Lax i filodeg med potatis och ost

Lax i filodeg med potatis och ost

1 tim Buffé Huvudrätt
Läcker laxpaj med potatis och två ostar i fyllningen. Denna laxpaj blir extra frasig eftersom många lager filodeg ersätter vanlig pajdeg. Annorlunda och gott!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200°.
  • Smält smöret. Pensla en ugnssäker form, ca 20x25 cm.
  • Lägg på tre ark filodeg, pensla varje ark med smör och låt kanterna hänga över, de ska vikas över fyllningen sedan.
  • Skär laxen i små bitar. Tärna fetaost och potatis. Strimla tomaterna. Lägg allt i formen och strö över basilika och ost.
  • Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar och häll över fyllningen.
  • Vik över filodegsarken, och pensla med smör.
  • Lägg på två dubbelvikta ark till, pensla med smör emellan och på ovansidan.
  • Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Täck med folie mot slutet av tillagningstiden.
  • Låt vila ca 10 min innan servering.
Klart!
Tips:

Förvara filodegsarken under en fuktig duk så de inte torkar.

Energi:

705 kcal

Protein: 33 g
Kolhydrater: 17 g
Fett: 56 g

Ingredienser

75 g
Filodeg
5 ark
Färsk lax
250 g
150 g
Potatis, kokt
250 g
Soltorkade tomater
4
Hackad färsk basilika
2 msk
1 dl
Äggstanning:
Ägg
3
3 dl
Salt
½ tsk
Svartpeppar
1 krm
Till servering:
Svarta oliver
Cocktailtomater