Latkes

45 min
Latkes

Krispiga, gyllenstekta latkes gjord på riven potatis är en älskad klassiker inom det judiska köket – perfekta att njuta av tillsammans med syrligt äppelmos och len gräddfil. En enkel rätt som även funkar fint att toppa med smetana och fiskrom för den som föredrar det!

Nytt

Ingredienser

Bakpotatis eller mjölig potatis
600 g
Gul lök
1
Salt
1 tsk
Ägg
1
Ströbröd
2 msk
Svartpeppar
1 krm
3 msk

Till servering:

3 dl
Äppelmos
2 dl

Gör så här

  • Skala potatis och lök och riv det på den grova sidan av ett rivjärn.
  • Lägg den rivna potatisen och löken i en ren kökshandduk eller i ett durkslag. Salta och pressa med händerna tills vätskan börjar släppa. Krama ur så mycket vätska som möjligt.
  • Lägg den avrunna potatis- och lökblandningen i en bunke. Tillsätt ägg, ströbröd och svartpeppar. Blanda väl.
  • Hetta upp rikligt med smör- & rapsolja i en stekpanna. Forma små plättar (ca 1,5 msk smet per latke) med händerna.
  • Stek latkes gyllene på medelvärme i omgångar. Låt rinna av på hushållspapper.
  • Servera nystekta latkes med gräddfil och syrligt äppelmos – precis som traditionen bjuder.
Klart!

Näringsvärden, per port

Energi:

431 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Fiber: 3,8 g
Protein: 6,9 g
Kolhydrater: 56 g
Fett: 19,8 g
https://www.arla.se/recept/latkes/