Larb – Thailändsk färssallad

40 min Lunch Middag
Larb – Thailändsk färssallad

Smakrik larb är en asiatisk färssallad med vitlök, chili, citrongräs och massvis av limesaft och thaibasilika. Serveras allra bäst i kripsiga salladblad tillsammans med fluffigt ris. Kycklingfärsen funkar finfint att byta ut mot fläsk- eller nötfärs.

Nytt

Ingredienser

Jasminris
4 msk
Vitlöksklyftor
3
Röd chili
2
Salladslök
1 knippe
Citrongräs
2
2 msk
Kycklingfärs
500 g
Fisksås
½ dl
Strösocker
1 tsk
Lime
2
Salt
1 krm
Thaibasilika
1 kruka
Färsk mynta
1 kruka
Färsk koriander
1 kruka

Till servering:

Jasminris
3 dl
Gemsallad
2
Salta jordnötter
½ dl
Lime
1

Gör så här

  • Hetta upp en torr stekpanna på hög värme. Rosta 4 msk jasminris tills det är gyllene. Låt svalna och mortla till ett fint pulver. Ställ åt sidan.
  • Koka 3 dl ris enligt anvisning på förpackningen.
  • Skala och finhacka vitlöken. Skölj och finhacka chilin. Strimla salladslöken. Banka citrongräset lätt med knivskaftet och strimla mycket fint.
  • Hetta upp smör- & rapsolja i en stekpanna. Stek kycklingfärsen ca 10 min, tills den får fin färg. Finfördela färsen med en stekspade under tiden som du steker.
  • Rör ner det mortlade riset, vitlök, chili, salladslök och citrongräs. Fräs 2-3 min.
  • Tillsätt fisksås, socker och rivet skal och saft från lime. Låt puttra i ca 3 min. Smaka av med salt.
  • Finhacka basilika, mynta och koriander. Vänd ner i färsen precis innan servering.
  • Skölj salladen och plocka bladen. Fyll salladsblad med färsblandningen, toppa med jordnötter. Servera med nykokt ris och limeklyftor.
Klart!

Näringsvärden, per port

Energi:

570 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Fiber: 4,2 g
Protein: 38,4 g
Kolhydrater: 68,9 g
Fett: 15,1 g
https://www.arla.se/recept/larb-thailandsk-farssallad/