Langos

1 tim 30 min Förrätt Huvudrätt Middag
Langos

Langos är en traditionell rätt från Ungern som har blivit en riktig festivalfavorit i Sverige. Variera toppingen med räkor, rökt lax eller gör en lyxvariant med hummer!

Ingredienser

Jäst
25 g
Fingervarmt vatten
3 dl
Kokt, skalad potatis
1
Vetemjöl
7 dl
Salt
1 tsk
Rapsolja
2½ dl
Vitlöksklyftor
2
50 g
2 dl
Rödlök
1
Hackad färsk gräslök
½ dl
Svart eller röd stenbitsrom
80 g

Gör så här

  • Lös upp jästen i vattnet i en bunke. Riv ner potatisen och tillsätt mjöl och salt. Knåda ihop till en jämn deg och låt vila övertäckt 30 min.
  • Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela degen i 8 st bitar. Kavla ut dem till ovaler och låt jäsa ca 10 min på väl mjölade bakplåtspapper.
  • Värm oljan i en tjockbottnad, vid kastrull och låt den bli ca 160°.
  • Fritera bröden i omgångar ca 3 min på varje sida tills gyllenbruna. Låt de rinna av på galler.
  • Smält smöret och pressa ner vitlöksklyftorna. Skala och hacka rödlöken.
  • Pensla bröden med vitlökssmöret och toppa med gräddfil, rödlök, gräslök och stenbitsrom.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per st

Energi:

532 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per st
Fiber: - 2,3 g
Protein: 5,4 % 7,1 g
Fett: 62,5 % 37,6 g
Kolhydrater: 32,1 % 42 g
https://www.arla.se/recept/langos/