Långkål

30 min Buffé
Långkål

Halländsk långkål är en mycket omtyckt rätt på julbordet. Skinkspadet ger den goda sältan och grädden gör den len och fin i smaken. Väldigt god till köttbullar och julskinka.

Ingredienser

Färsk eller fryst grönkål
500 g
Skinkspad eller grönsaksbuljong
3 dl
2 msk
3 dl
Salt
½ tsk
Svartpeppar
2 krm
Ljus sirap
½ msk

Gör så här

  • Skölj grönkålen och repa bladen från de grova stjälkarna.
  • Koka kålbladen mjuka i skinkspad i en kastrull med lock ca 15 min. Låt rinna av i en sil och grovhacka bladen.
  • Fräs kålen i smör i en gryta. Späd med grädden och koka ihop på svag värme ca 15 min. Rör om då och då. Smaka av med salt, peppar och sirap.

Med fryst grönkål:

  • Koka kålen i skinkspad ca 10 min. Låt den rinna av i en sil.
  • Fortsätt tillaga på samma sätt som med färsk.
Markera receptet som tillagat

Skinkspadet kan även bytas ut mot 3 dl buljong.

Näringsvärden, per port

Energi:

363 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 4,7 g
Protein: 7,2 % 6,4 g
Fett: 83,2 % 34,2 g
Kolhydrater: 9,6 % 8,6 g
https://www.arla.se/recept/langkal/