Kronärtskocka med majonnäs på brynt smör

Kronärtskocka med majonnäs på brynt smör

Betyg

(21 st)

Kokta kronärtskockor serverade med hemgjord majonnäs, som är ett fantastiskt tillbehör till nyskördade kronärtskockor. En lyxig förrätt eller smårätt att njuta av.

Lägg i inköpslista

Finns i din inköpslista

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Lägg i inköpslista

Ingredienser

Antal portioner
  • 4 kronärtkockor
  • 1½ dl torrt vitt vin, eller saften av 1 citron
  • 1 msk salt
  • 2 lagerblad
  • 10 svartpepparkorn

Majonnäs

Garnering

  • färska örter t ex timjan

Gör så här:

Gör så här:

Skär av stammen och toppen på kronärtskockorna. Lägg dem i en kastrull och fyll på med vin, salt, lagerblad, peppar och vatten så att det täcker. Lägg gärna på ett mindre lock som tyngd så att skockorna hålls nere. Koka ca 45 min tills du lätt kan dra bort de yttersta bladen. Bryn smöret i en stekpanna tills det är ljusbrunt. Häll över i ett litermått eller kanna med pip och låt svalna. Blanda äggulor och senap i en vispskål. Tillsätt smöret under kraftig vispning i en fin stråle. Se till att bottensatsen inte kommer med. Vispa tills majonnäsen är tjock. Smaka av med citronsaft, salt och svartpeppar. Servera majonnäsen rumstempererad till kronärtskockorna. Garnera med örter. Majonnäs som ev blir över förvaras i kyl. Den blir väldigt hård men går att mjuka upp i mikro på låg effekt ca 30 sek. Tips! Det är viktigt att äggen och smöret har samma temperatur annars skär sig majonnäsen lätt. Är äggen för kalla kan du lägga dem i varmt vatten i 10 min.

Brynt smör - såhär gör du!

 

Näringsvärden, per per portion exkl tillbehör

  • Energi: 575 kcal
  • Protein: 6 g
  • Kolhydrater: 13 g
  • Fett: 55 g

Skriv ut

Källa:

{{NotificationBanner.message}}

{{NotificationBanner.buttonText}}

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem