Kronärtskocka med majonnäs på brynt smör

Kronärtskocka med majonnäs på brynt smör

60+ min Förrätt
Kokta kronärtskockor serverade med hemgjord majonnäs, som är ett fantastiskt tillbehör till nyskördade kronärtskockor. En lyxig förrätt eller smårätt att njuta av.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/kronartskocka-med-majonnas-pa-brynt-smor/

Gör så här

  • Skär av stammen och toppen på kronärtskockorna. Lägg dem i en kastrull och fyll på med vin, salt, lagerblad, peppar och vatten så att det täcker.
  • Lägg gärna på ett mindre lock som tyngd så att skockorna hålls nere.
  • Koka ca 45 min tills du lätt kan dra bort de yttersta bladen.
  • Bryn smöret i en stekpanna tills det är ljusbrunt. Häll över i ett litermått eller kanna med pip och låt svalna.
  • Blanda äggulor och senap i en vispskål. Tillsätt smöret under kraftig vispning i en fin stråle. Se till att bottensatsen inte kommer med.
  • Vispa tills majonnäsen är tjock. Smaka av med citronsaft, salt och svartpeppar.
  • Servera majonnäsen rumstempererad till kronärtskockorna. Garnera med örter.
Klart!

Det är viktigt att äggen och smöret har samma temperatur annars skär sig majonnäsen lätt. Är äggen för kalla kan du lägga dem i varmt vatten i 10 min.

Majonnäs som ev blir över förvaras i kyl. Den blir väldigt hård men går att mjuka upp i mikro på låg effekt ca 30 sek.

Energi:

575 kcal

Protein: 6 g
Kolhydrater: 13 g
Fett: 55 g
Video
Brynt smör – så gör du

Gör ett perfekt brynt smör tillsammans med stjärnkocken Andreas Hedlund. Ett gott brynt smör har en karamelliserad och nötig smak som förhöjer nästan all mat och smakar magiskt ihop med allt från torsk, till glass och sockerkaka.

Ingredienser

Kronärtskockor
4
Torrt vitt vin, eller saften av 1 citron
1½ dl
Salt
1 msk
Lagerblad
2
Svartpepparkorn
10
Majonnäs
250 g
Äggulor, rumsvarma
3
Dijonsenap
2 tsk
Pressad citronsaft
ev 1 tsk
Salt
2 krm
Svartpeppar
½ krm
Garnering
Färska örter t ex timjan