Kronärtskocka
Nytt

Kronärtskocka

1 tim
Förrätt
Kokt kronärtskocka serverad med citron- och timjansmör. Detta är en riktigt vacker och smakrik förrätt. Alla får varsin skocka med smör att doppa bladen i. Det tar ca 40 minuter för att få skockan klar, men det är väl värt mödan!
https://www.arla.se/recept/kronartskocka/

Gör så här

  • Bryt av stjälken på kronärtskockorna. Ta ev bort de yttersta grova bladen. Finriv skalet av citronen och lägg i en skål till senare.
  • Lägg skockorna i en rymlig kastrull. Täck med vatten. Tillsätt citronsaft och salta.
  • Tryck till så att hela kronärtskockan är under vatten. Det är smidigt att trycka till med ett bakplåtspaper och låta det ligga kvar som lock.
  • Koka ca 40 min, tills du enkelt kan dra bort de yttersta bladen. Lyft upp med hålslev och låt rinna av.
Citron- och timjansmör:
  • Lägg smöret i en bunke. Tillsätt skalad och finriven vitlök, det sparade citronskalet och hackad timjan. Vispa ihop smöret med elvisp.
  • Tillsätt riven parmesanost och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  • Doppa kronärtskokckbladen i det smaksatta smöret.
  • När du ätit klart bladen, missa inte att dra bort "skägget" från kronärtskockbotten. Den är nästan det allra godaste på hela skockan!
Klart!

Ingredienser

Färska kronärtskockor
4
Vatten
Citron
1
Salt per liter vatten
1½ msk
Citron- och timjansmör:
100 g
Vitlöksklyfta, finhackad
1
Finhackad färsk timjan
2 msk
Färskriven parmesanost
50 g
Salt