Kronärtskocka med krämig smörsås och färska tomater

Kronärtskocka med krämig smörsås och färska tomater

Ge betyg 1
Ge betyg 2
Ge betyg 3
Ge betyg 4
Ge betyg 5

(2 st)

60+ min

Smörig och sofistikerad mellanrätt med fräscha smaker av tomat och basilika. Kronärtskockorna kan kokas dagen före, ställas kallt och låta svalna i buljongen över natten.

{{ MyRecipesFavouriteButton.isUserFavourite ? 'Ta bort recept' : 'Spara recept' }}
Liknande recept

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Ingredienser

Antal portioner

  • 4 kronärtskockor
  • 1 schalottenlök
  • 1 morot
  • 5 kvistar färsk timjan
  • 1 msk salt
  • 1 dl vitt vin
  • vatten

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Gör så här

Gör så här

Skär av stammen och toppen på kronärtskockorna. Skala och hacka löken. Skala och tärna moroten. Fräs lök, morot och timjankvistarna i lite smör i en vid kastrull 3-4 min. Lägg ner skockorna i grytan och salta. Häll på vinet och tillsätt vatten så att det precis täcker. Koka ca 40 min tills du lätt kan dra bort de yttersta bladen. Ta upp skockorna och låt svalna något. Sila buljongen. Plocka bort alla blad och skägg från kronärtskockorna tills bara bottnen är kvar. Skär kronärtskocksbottnarna i mindre bitar. Skär brödet i mindre bitar och stek dem frasiga i smör i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. Dela tomaterna i mindre bitar. Koka upp 3 dl av buljongen i en kastrull och koka ner tills hälften av vätskan återstår. Ta från värmen och mixa i lite smör i taget tills du får krämig sås. Tillsätt basilika och vinäger i smörsåsen och smaka av med salt. Lägg kronärtskocksbottnar på tallrikar och häll över smörsåsen. Toppa med krutonger, tomter och basilika.

Tips:

Lägg gärna på ett mindre lock som tyngd så att skockorna inte flyter upp vid kokning.

Tips:

Skära hela kronärtskockorna i kvartar. Ät från bladen och använd dem till att fånga upp den goda såsen.

Näringsvärden, per port

  • Energi: 505 kcal
  • Protein: 5 g
  • Kolhydrater: 16 g
  • Fett: 46 g

Skriv ut

Andra goda förslag