Krämig savoykålssoppa med laxboll

30 min Buffé Förrätt Lunch
Krämig savoykålssoppa med laxboll

Savoykålssoppa smaksatt med timjan och vitt vin blir uppskattad på buffén. Gravad lax används till en röra som formas till små bollar som serveras i soppan.

Ingredienser

Savoykålssoppa:

Savoykål
200 g
Gul lök
1
Vitlöksklyftor
2
1 msk
Färsk timjan
10 kvistar
Vitt vin
1 dl
Kycklingbuljong
4 dl
2 dl
Citron, rivet skal och saft
½
Salt och peppar

Laxbollar:

Gravad lax
100 g
Schalottenlök
1
Dijonsenap
2 tsk
Hackad färsk dill
1 msk

Gör så här

  • Skala lök och vitlök. Skär kål och lök i mindre bitar. Fräs dem i smör-&rapsolja tillsammans med timjan utan att det tar färg.
  • Slå på vin, buljong och grädde. Låt koka under lock på medelvärme tills kålen är mjuk, ca 15 min.
  • Ta upp timjankvistarna och mixa soppan slät. Tillsätt citron och smaka av med salt och peppar.
  • Skär laxen i små bitar. Skala och finhacka löken. Blanda lax, lök, senap och dill och forma 4 bollar.
  • Lägg bollarna i skålar och häll i soppan.
Klart!

Kycklingbuljongen kan bytas ut mot grönsaksbuljong

Näringsvärden, per portion exklusive tillbehör

Energi:

300 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 9 g
Kolhydrater: 8 g
Fett: 26 g
https://www.arla.se/recept/kramig-savoykalssoppa-med-laxboll/